Tuotantopalvelut

Palvelemme asiakkaita valmistamalla korkealaatuisia ja pitkän elinkaaren kestomuovituotteita. Raaka-aine on 100% kierrätettävää. Toimintamme keskiössä ovat joustavuus, nopea reagointi asiakkaan tarpeisiin ja korkea toimitustarkkuus.

Tekniikat
Levyvalmistus

Yleistä tekniikasta

Ekstruusio (eng. extrusion, sv. ekstrudering) eli suulakepuristus on työstömenetelmä, jossa muovi kuumennetaan pehmeäksi, puristetaan tiiviiksi massaksi sylinterissä ja työnnetään muotoillun suulakkeen tai suuttimen läpi. Muovin joukkoon voidaan sekoittaa erilaisia lisäaineita tuomaan haluttua erityisominaisuutta, kuten palonkestoa, UV-suojaa tai väriä.

Levyvalmistuksen edut

Oma levynvalmistus mahdollistaa asiakkaillemme käytännössä rajattomat värivaihtoehdot. Levyn pinnan laatu on valittavissa, samoin käyttökohteen vaatimusten edellyttämät lisäaineet ja stabilaattorit. Levylinjat syöttävät omaa alipainemuovaus- ja tasojyrsintätuotantoamme. Tämä mahdollistaa nopean reagoinnin muuttuviin asiakastarpeisiin ja korkean toimitusvarmuuden. Muovin muokkausprosesseissa syntyvät muovin sivuvirrat ovat hyödynnettävissä uudelleen ekstruusiossa.

Mitä voidaan valmistaa

Lokarin käytössä on kolme ektruuderia, joista uusin on otettu käyttöön vuonna 2017. Yleisin käytettävä materiaali on polyeteeni eli PE-HD. Siitä valmistetaan 2-12 mm paksua levyä, jonka maksimileveys on 2 metriä. Varastoimme yleisimpiä tuotannon levykokoja ja värejä, joita asiakkaamme ostavat nopealla toimitusajalla.

VIDEO: Levynvalmistus

Videolla levynvalmistus muovirakeesta levyksi.

Alipainemuovaus

Yleistä tekniikasta

Alipaine- eli tyhjiömuovausprosessi koostuu neljästä vaiheesta, jotka ovat esilämmitys, muovaus, jäähdytys ja leikkaus. Levyaihio lämmitetään tyhjiömuovauskoneen sähkövastuksilla ja puhalletaan paineilmaa hyödyntäen kuplaksi. Koneen työkalupöytää nostamalla muotti ohjataan kuplan sisälle ja kun muotin ja aihion väliin ohjataan voimakas imu (alipaine), muovi muotoutuu tarkasti muotin muotoon. Jäähtymisen jälkeen muovattu aihio irrotetaan muotista ja siirretään reunojen irtileikkaukseen ja jatkojalostukseen. Tyypillisiä muottimateriaaleja ovat alumiini, puu, epoksi ja lasikuitu.

Alipainemuovauksen edut

Menetelmällä voidaan valmistaa keveitä, iskunkestäviä, värillisiä ja kierrätyskelpoisia tuotteita. Pienten muottikustannusten ansiosta alipainemuovaus on edullinen muovituotteiden valmistustapa.

Mitä voidaan valmistaa

Lokari on profiloitunut isojen tuotteiden valmistukseen. Suurimmat valmistamamme kappaleet ovat kooltaan 1800 mm x 5500 mm, vetosyvyyden ollessa 1300 mm.

Leo Laine Oy - Tuotantopalvelut

VIDEO: Alipainemuovaus

Videolla muovilevystä alipainemuovataan kappale alumiinimuotin avulla.

CNC-tasojyrsintä

Yleistä tekniikasta

Muovilevyä voidaan jyrsiä metallin tapaan lastuavalla työstökoneella, jossa pyörivän työkalun terät irrottavat materiaalia levystä. Lokarin jyrsimet on varustettu modernilla CNC-ohjauksella. Tehokkaat imupumput paikoittavat levyn tarkasti oikeaan paikkaan jyrsintää varten. Kaikki muokkauksessa syntyvät lastut ja muovipuru imetään talteen ja hyödynnetään uudelleen.

Mitä voidaan valmistaa

Muovilevyyn voidaan jyrsiä kulmia, viisteitä, ohenteita, reikiä tai muotoja. Levyyn tehtävien viisteiden avulla kappaletta voidaan lämmityksen jälkeen taivuttaa erilaisiin astekulmiin. Jyrsittävä levy on mahdollista valmistaa Lokarin ekstruusiolinjalla eikä tuotteiden valmistus edellytä muotteja ja niistä syntyvää kustannusta.

Lokari valmistaa asiakkailleen mm. paikoitusjigejä roboteille, moottorikelkkojen ja mönkijöiden pohjapanssareita, kokoon taiteltavia laatikoita sekä monipuolisia kaiverrusmalleja.

VIDEO: CNC-tasojyrsintä

Videolla muovilevystä työstetään CNC-tasojyrsimen avulla kappale taivutettavaksi.

Raaka-aineen uusiokäyttö

Yksi kestomuovin valintaa ohjaava tekijä tulisi olla lupaus pitkästä elinkaaresta – hyvin suunniteltu, käyttötarkoitukseensa optimoidusta muovilaadusta valmistettu tuote kestää käytössä pitkään, särkymättä ja menettämättä ominaisuuksiaan. Toinen meille tärkeä muovin ominaisuus on kierrätettävyys, joka tarkoittaa mahdollisuutta hävittää käytöstä poistettu tuote aiheuttamatta ylimääräistä kuormitusta ympäristölle. Lokari uusiokäyttää tai kierrättää kaiken omassa tuotannossa käytettävän muovimateriaalin. Valmistamissamme tuotteissa kierrätysmateriaalin osuus on keskimäärin n. 30 %.

Kierrätysjärjestelmämme voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan: niin sanotun puhtaan muovimateriaalin uusiokäyttämiseen ja lattiarouheen toimittamiseen uudelleenkäytettäväksi. Puhtaat, suoraan leikkuuprosessista talteen otetut muovilevyn palaset rouhitaan tehokkaissa myllyissä ja palautetaan ekstruusioprosessiin, jossa niistä valmistetaan uudelleen muovilevyä. Tämä osuus kattaa muovin sivuvirroistamme noin 80 prosenttia. Loput, noin 20 %, on niin sanottua lattiarouhetta, joka kerätään huolellisesti suursäkkeihin ja toimitetaan kumppaniverkostomme kautta pestäväksi ja uudelleen kiertoon.

Erottelemme huolellisesti muovilaadut ja merkitsevät värit toisistaan. Kuljetinlaitteisiin asennetut metallinpaljastimet estävät haitallisten vierasesineiden pääsyn rouheen joukkoon. Käytämme omassa levynvalmistusprosessissamme ainoastaan oman tuotantomme sivuvirtana syntyvää rouhetta. Näin voimme varmistua raaka-aineen, levyn ja lopputuotteiden korkeasta laadusta.

Robottileikkuu

Yleistä tekniikasta

Tietokoneohjatuilla teollisuusroboteilla voidaan suorittaa toistuvaa työtehtävää nopeasti ja tarkasti. Robotti soveltuu hyvin suorittamaan fyysisiä, kuormittavia työvaiheita, mikä taas vapauttaa työntekijän aikaa esimerkiksi tuotelaadun tarkkailuun.

Lokarin tuotannossa käsivarsirobotit suorittavat muovattujen tuotteiden irti leikkuuta ja viimeistelyä. Jaksoaika on optimoitu kääntöpöydillä, jolloin toiseen asemaan ladataan tuotetta samalla, kun robotti viimeistelee toisessa asemassa olevaa tuotetta. Turva-alueet on rajattu suoja-aidoin ja valokennoin. Robottien ohjelmoinneista vastaa Lokarin oma henkilökunta.

VIDEO: Robottileikkuu

Videolla kuusiakselinen käsivarsirobotti työstää alipainemuovattua pohjapanssaria.

Viimeistely ja varustelu

Asiakkaamme haluavat meiltä muutakin kuin muovisen osan tai komponentin – valmiin tuotteen, joka on pakattu huolellisesti. Jokaisen Lokarilla valmistetun tuotteen on tarkastanut ihminen, tuotekohtaisen laadunvalvontaohjeemme mukaisesti.

Voimme huolehtia asiakkaan puolesta muovituotteiden varustamisen kiinnikkeillä, tai ne voidaan tarroittaa, liittää yhteen hitsaamalla, taivuttaa, aukottaa, pyöristää, koota…

Tuotelaatumme tae on huolellinen viimeistely ja pakkaus.